Köreldim

Samsun Gezilecek Yerler | Samsun Gezi Rehberi

Samsun'un büyüleyici köşelerinde tarihle doğanın kucaklaştığı anlar. Samsun gezilecek yerler yazımız sizler için hazırlandı.

Haemos Haemos - - 9 dk okuma süresi
47

Karadeniz’in hırçın ancak bir o kadar huzur veren dalgalarıyla çevrili, tarihsel açıdan önemi çok fazla olan Samsun. Şüphesiz ki ziyaret edenleri, kendisine hayran bırakmadan edemiyor. Doğal güzellikleri, çağdaş şehirleşme planı ve sıcacık insanlarıyla görülmeye değer bir şehir. Bu şehri keşfetmek için çok kısa olduğunu düşündüğüm 4 günde gezebildiğim yerlerden sizlere önerilerde bulunacağım. Samsun gezilecek yerler yazıma hoşgeldiniz.

Yaklaşık 4 gün süren, çok eğlendiğim ve tanışmaktan mutlu olduğum şehrimiz Samsun bu yazımızın konuğu. Aslında gideli biraz zaman oldu ancak henüz yeni yeni fotoğraflarını düzenleyerek yazı haline getirebildim.

Samsunda nereleri gezilir?

Tütün Limanı

Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu limana çıktığını öğrendikten sonra, ilk olarak bu limanı ziyaret etmek istedim. Liman, 19. yüzyılın sonlarına kadar Samsun Limanı olarak biliniyormuş.

1920 Yılında Cumhuriyetin ilanıyla beraber, bölgede yoğun miktarda gelişen tütün ticareti nedeniyle bu limana tütün limanı denilmeye başlanmış.

Limanda bir noktaya kadar gidebiliyorsunuz sonrasında bariyerlerle çevrili vaziyette. Limana varmadan önce çok büyük bir çarşısı var. Orada hediyelik eşyalar satılıyor.

Amazon Köyü

En çok şaşırdığım noktalardan biri de Samsun’da “Amazon köyü” olmasıydı. Amazon kadınlarının pek çok heykel ve figürünün yer aldığı bu alanda gerçekten amazon kadınlarının yaşadığına dair somut bir kanıt yok.

Ancak şu bir gerçek; önceden bu bölgede yaşayan kadınlar, kadın egemen bir toplum anlayışını benimsemiş. Bu sebeple mitolojiden de esinlenilerek buraya köyün inşası yapılmış. Köyün az ilerisinde dev bir aslan heykeli var. Heykelin içerisine girerek, savaş sahnelerinin canlandırılmış figürlerini görebiliyorsunuz.

Amisos Tepesi

Şehri adeta ayaklarınızın altında görebileceğiniz tepe. Teleferikle çıkılarak hem denizi hem de yeşilliğin birleşti şehir olan Samsun’u doyasıya izleyebilirsiniz. Antik çağlarda Samsun’un olduğu bölge Amisos olarak anılıyormuş. Bu yüzden tepenin adının oradan geldiği söyleniyor.

Vakit bulamadığım için ben çıkmadım ancak çıkan arkadaşlardan çok çok beğenenler de oldu, çıkmana gerek yok diyenler de oldu. O yüzden deneyerek tarafınızı seçebilirsiniz 🙂

Bandırma Vapuru Müzesi

Samsun dendiğinde aklıma ilk olarak Atatürk, 19 Mayıs 1919 Bandırma Vapuruyla Samsun’a çıktı cümlesi geliyor. Hal böyleyken, Tütün İskelesini gördükten sonra bir de Bandırma vapurunu görmek istedim.

Vapurun orjinali çok önce parçalanmış olsa da; birebir ölçülerde yenisi inşa edilip, müzeye konulmuş. Geminin güvertesine çıkıp, iç kısmında yer alan müzeyi gezebiliyorsunuz. İlk adım attıktan sonra oklarla yönlendirmeleri takip ederek dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Okları görmeyen vatandaşlar, ters şeritten geldiklerinde içerisinin dar olması sebebiyle geçişlerde problem yaşanabiliyor.

Canik Oyuncak Müzesi

Samsun’un Canik İlçesinde yer alan Canik Oyuncak Müzesi de bence görülmeye değer. Özellikle İstanbul Oyuncak Müzesini henüz gezme fırsatınız olmamışsa; burası ona bir ön hazırlık olacaktır diyebilirim.

İçeride nostaljik pek çok oyuncağı bulmak mümkün. Büyük bir bahçenin içerisinde yer alıyor. Navigasyonla gittiğinizde, dış kısma park edip içeri yürüyerek girmeniz gerekecek.

Tekkeköy Arkeoloji Vadisi ( Tekkeköy Mağaraları )

Tekkeköy’de bulunan Arkeoloji Vadisi özellikle şehir merkezinden uzakta ( Samsunspor stadyumunun bulunduğu ilçe ), çok güzel bir yeşillik alanda bulunuyor.

Burada aileler piknik yapabilirken aynı zamanda çay içimi yapılabilecek alanlar da mevcut. Biraz geç olması sebebiyle görüp tekrar geri dönmek zorunda kaldım. Tek uyarım; burası yürünecek bir yer değil, taksiyle ulaşım sağlamanız ayak sağlığınız için çok iyi olacaktır 😀

Anadolu’nun özellikle de Hititler hakkında çok fazla bilgi içeren bu alanda, ilk insanlara ait çeşitli figürler de bulunmakta.

Atatürk Kültür Merkezi

Şehrin göbeğinde şöyle bir yapı mevcut. Burada her saat başı panorama olarak Samsun şehrinin tarihi gösterimi var. Dileyenler ücretsiz olarak içeriye girerek izleyebiliyorlar. Ben, özellikle ışıklandırma ve çalışmayı çok sevdim. Eğer vaktiniz olursa kesinlikle gitmenizi, Samsun şehri tarihi hakkında bilgi almanızı öneririm.

Samsun’da neler yapabilirim?

Açıkçası Samsun şehrini hem çok sevdim, hem de biraz kıskandım. Zira o kadar çok yeşil alanı var ve insanları öylesine iyi ki. Trakya insanları benim için hep başka olmuştur ancak “köprünün diğer kısmında” bu kadar içten, bu kadar güzel insanları görmek beni çok mutlu etti.

Özellikle ulaşım muazzam. Siz hiç bir şey bilmeseniz dahi, öyle güzel yönlendirme tabelaları yapmışlar ki; her yere gidebilirsiniz. Metro ağı oldukça güzel, bu da insanları hep gezmeye teşvik ediyor.

Çok fazla spor tesisi gördüm. Geçmiş dönemde olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmasından dolayı neredeyse her ilçede çok büyük tesisler var. Bowling için koccaman bir tesislerinin olması, akademisinin olması ise beni şok etmişti.

  • Samsun’da dilediğiniz gibi spor yapabilirsiniz,
  • Sahilde yürüyüşe çıkabilirsiniz,
  • Kano / trekking yapabilirsiniz ( Onlar farklı ilçelerde olduğu için yapamasam da, elbet bir gün… ),
  • Kütüphanelerinde yarınlar yokmuşçasına kitap okuyup, ders çalışabilirsiniz,
  • Yukarıda listede yer alan mekanları gezebilirsiniz.

Samsun gezilecek tarihi yerler

Bir üst kısımda anlattığım yerlerin tamamı belli bir tarihi yaşanmışlığa dayanıyor. Samsun gibi bir şehirdeyseniz; pek çok alanda çok geniş bir tarihi zenginliğin tam üzerindesiniz demektir.

Tekkeköy mağaraları, Etnegrofya müzesi, Atatürk anıtı, Amisos tepesi başlıca Samsun tarihi yerler arasında yer almaktadır.

Samsun neyi ile ünlü?

Özellikle bafra pidesi ve nokul olmazsa olmaz. Samsun’a gitmişken mutlaka yemenizi öneririm.

Samsuna ne zaman gitmeli?

Ben Ekim ayında gittiğimde her yer güllük gülistanlıktı. Mayıs ayında yoğun yağış aldığını söylediler. Özellikle yaz veya sonbahar mevsiminde güzel şekilde gezilebileceğini düşünüyorum. Mevsim olarak sonbaharı tercih ederseniz rahat gezersiniz.

Samsun’un doğal güzellikleri nelerdir?

İnsanları başlı başına bir güzellik 🥰 Bunun yanı sıra Bafra Deltası Kuş Cenneti, Kızılırmak Deltası, Ladik Gölü Samsun’un en meşhur doğal güzellikleri.

Samsun yaşamak için nasıl bir şehir?

Açıkçası bu soruyu yanıtlamak için 4 günlük bir kalma doğru sonuçlar vermeyebilir ancak ben kesinlikle hayatımın bir noktasında kısa bir süre de olsa orada yaşamak isterim. Çok çağdaş ve dinamik bir şehir.

Bu yazımda size Samsun gezilecek yerler bölümünü anlattım. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Eğer eklemek istedikleriniz ya da “Şunu atlamışsın” dediğiniz noktalar varsa, yorumlarda buluşalım 😇

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir