Kişisel yazılarımı yazdığım, mümkün mertebe güncel tutmaya çalıştığım blog sayfama hoşgeldiniz ! 😊 Umarım web site içeriklerim konusunda olumlu düşüncelere sahipsinizdir veya olursunuz. Evet, henüz eksiklerimin olduğunun bilincindeyim ancak her geçen gün biraz daha iyi içerikler çıkarmaya çalışıyorum. Bu web sitesini, ileride güzel anılarımı, kitaplarımı ve filmlerimi anlatmak için kullanmak istiyorum. Bu sayfada da sizler için kitap önerileri derliyor olacağım.

Her geçen gün azalan okur sayısına rağmen, kitap okumayı seven de bir o kadar kullanıcı var. Bunu ben değil, özellikle de kitap özetlerimin istatistikleri bana söylüyor 🥰

Kitap Önerileri – Kitap Tavsiyeleri

Bu yazım yayınlanmadan evvel okuduğum kitaplarımla ilgili özet sayfaları hazırlamıştım. Bu hazırlanan sayfalar, bir veri kaybı daha yaşanmazsa çok uzun bir geçmişe dayanıyor. Bazı okuduğum kitapları burada paylaşmıyorum zira çok kısa ve yazılabilecek / aktarılabilecek çok alıntı bulamadıklarım oluyor. Bu kitapların altını çizdiğim alıntıları için 1001Kitap profilimi ziyaret edebilirsiniz. Onun haricinde burada özeti olan kitaplar için bir IMDB Listesine benzer liste hazırlamak istedim ve yazının ilerleyen safhalarında bu listeye ulaşabilirsiniz.

Ne Tür Kitaplar Önerilecek?

Aslında özellikle kitap okumaya başladığım ilk zamanlar kişisel gelişim ağırlıklı kitaplar okuyordum. Ancak son zamanlarda ekonomi, tarih, macera, klasikler üzerine yoğunlaşmaya başladığımı söyleyebilirim. Satın alımlarımı yaptığım sitelerde önüme çıkan “popüler kitaplar” kısımlarında yer alan tüm kitaplara açığım diyebilirim.

Hangi kitaptan başlanmalı?

Kitap okumak, insanın hayata bakışını kökten değiştirir. Aynı zamanda insan kitap okudukça, adeta fidanın suya kavuşması gibi; o su kök olur, yaprak olur, meyve olur, kendini geliştirir. Başlanacak olan kitap, sizi okumaktan soğutmayacak ve ilgi alanınızla doğrudan alakalı bir eser olmalı.

Klasik edebiyat seviyorsanız, özellikle İş Bankası Kültür Yayınları kitaplarını incelemenizi öneririm. Çeviri ve baskı kalitesi son derece iyidir. Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” veya Tolstoy’un “Savaş ve Barış” kitabıyla klasik edebiyata merhaba diyebilirsiniz.

Roman tercihi yapacaksanız ve biraz da konunun sizi içine çekmesini böylece okumaktan kalkmamak istiyorsanız Paulo Coelho’nun “Simyacı” sı veya George Orwell’in “1984” adlı eseri sizleri bu dünyayla tanıştırmak için iyi bir dost olurlar.

Tarih alanı bana daima okuması biraz zor gelmiştir. Ancak bu konu sizin ilgi alanınızı oluşturuyorsa; Jared Diamond’un “Silah, Mikrop ve Çelik” veya Stefan Zweig’ın “Satranç” adlı eserlerine göz atabilirsiniz.

Türkiye’de en çok satılan kitap hangisi?

Aslında bu konuda net bir bilgi vermek zor. Bunun nedeniyle; yayınevlerinin ve kitap satış sitelerinin net şekilde bir rakam verememesi. Verilen rakamlarınsa ortak bir veritabanında toplanamaması. Hal böyleyken, en çok satılan kitabı bulabilmek zor.

Ancak kısa bir gezintiden sonra, özellikle tavsiye edilen veya en çok satılanlar bölümünde genelde roman, test kitapları ( sınav kaygısı malum ), aşk ve klasikler tercih edilmekte olduğunu anlayabiliriz. Türkiye’de Orhan Pamuk, Elif Şafak, Haruki Murakami gibi yazarlar ön plana çıkıyor.

Kitap tavsiyeleri esnasında en çok satılanlardan ziyade, etkili olan faktörün kişinin zevkleri olduğunu düşünüyorum. Fakat yine de tavsiyeler esnasında genel kitlenin zevkleri açısından fikir olabilmesi için satış rakamlarını da dikkate alacağım.

Hangi Kitap Sitesi?

Kitap önerileri yaptıktan sonra, en çok arkadaşlarımdan aldığım soru “Hangi siteden almalıyım?” oluyor. Haklı olarak bu dönemde kitaba ulaşmak epey bir maliyetli. Şu an için kitaplarımın neredeyse tamamını Amazon üzerinden alıyorum. Gerek kargolama gerekse müşteri hizmetleri anlamında memnunum diyebilirim. Kitap tavsiyeleri esnasında bunları da dikkate almanızı öneririm 😇

Kitap Önerileri Listesi

Okuduğum tüm kitaplar benim göz bebeğim. Bunlar arasında aslında sıralama yapmak her ne kadar doğru olmasa da; bende bıraktıkları etkiye göre sıralama yaptım diyebilirim. Seri olan kitaplar için ilk kitabın linkini bırakacağım, devamını getirmenizi öneririm 😀

  1. Hobbit ( J.R.R. Tolkien )
  2. Gece Yarısı Kütüphanesi ( Matt Haig )
  3. Otostopçunun Galaksi Rehberi ( Douglas ADAMS )
  4. Ben Kirke ( Madeline MİLLER )
  5. Sıfırdan Bire ( Peter Thiel )
  6. Can Veren Pervaneler ( Hayati İNANÇ )
  7. Ne İçin Varsan Onun İçin Yaşa ( Hikmet Anıl ÖZTEKİN )
  8. Rotasız Seyyah ( Mehmet GENÇ )
  9. Yürümenin Felsefesi ( Frederic GROS )
  10. Suç ve Ceza ( Fyodor Mihayloviç Dostoyevski )

Daha öncesinde listede yer alan kitap tavsiyeleri ( Tamamen kaldırmak içime sinmedi ☺️ )

  1. Beyaz Zambaklar Ülkesinde ( Grigoriy PETROV )
  2. 1984 ( George Orwell )

 

Comments (73)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir