Köreldim

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti – Kitap Önerileri

Victor Hugo'nun çok sevilen eseri Notre Dame'ın Kamburu isimli eseri ve kitap önerileri yer alan yazımı okuyabilirsiniz.

Haemos Haemos - - 4 dk okuma süresi
12

Kitabın Adı : Notre Dame’ın Kamburu

Yazar : Victor HUGO

Yayınevi : Türkiye İş Bankası

Basım yılı : 2023 – Temmuz

Sayfa sayısı : 547

Gündüz herkesindir. Beni neden hep geceye mahkum ediyorlar?

Notre Dame'ın Kamburu Kitap Özeti - Kitap Önerileri

Geçen yıl TÜYAP Kitap Fuarından aldığım ve uzunca bir zamandır da okumayı düşündüğüm bir kitabı bitirdim. Aslında saat gecenin epey ilerleyen bir vakti ancak henüz yeni biten kitabın sıcağı sıcağına yazısını yazmak istedim. Tıpkı Ne İçin Varsan Onun İçin Yaşa kitap özeti olduğu gibi ☺️ Kitap hakkında gelecekte özeti okuyup anımsayacağım noktalar belirledim. Çok fazla spoiler verip sizlerin de okuma keyfinizi kaçırmak istemem. Kahveler hazırsa, özete başlayalım 🙂

Notre Dame’ın Kamburu Kitap Özeti

Kitap, Quasimodo isimli birinin başından geçenleri okurlara aktarıyor. Bunu yaparken aynı zamanda o dönemin şehri ve şehrin demografik yapısı hakkında da okura oldukça detaylı bilgiler veriyor. Quasimodo Latincede yarım-tamamlanmamış anlamına geliyormuş. Şahsen ilk 100-150 sayfa aralığında Paris’e gitmeden Paris’i öğrendim diyebilirim 😅

Gringoire isimli karakterin tiyatro oyunu ile Notre Dame betimlenmeye başlıyor.

Esmeralda ve sevimli keçisi Djali bu hikayede arzulanan, istenen kadın oluyor. Quasimodo, her ne kadar tek gözünün görmemesi, topal ve kambur olarak kendisini çirkin görse de; kalbi pırlanta gibi biri. Herkes gibi o da Esmeralda hayranı.

Aynı zamanda Quasimodo’nun Papaz Frollo’ya olan saygısı vardır. Papaz olan Frollo da devamlı olarak içindekileri bastırmak istese de; bir yerden sonra başarısız olur ve Esmeraldaya açılır.

Esmeralda ise abayı asker Phoebus’a yakmıştır. Esmeralda uzunca bir zaman boynundaki muska sayesinde annesini aramaktadır. Annesine kavuşmasının da tek şartı; herhangi bir erkekle birlikte olmamasıdır. Bu yüzden hayatında hiç erkek arkadaşı olmaz. Ancak Phoebus’u görünce işler karışır.

Bu esnada bir münzevi kadın çıkagelir ve henüz bebekken çingeneler tarafından kaçırılan kızı nedeniyle, tüm çingenelere nefret kusmaya başlar. Bebeğinin bulunmasında Esmeralda bu kadına nasıl yardımcı olacaktır?

Tüm bunlar yaşanırken Gringoire hırsız çingeneler düküyle nasıl bir anlaşma yapacak?

Asılmamak için Notre Dame’a kaçan karakter hangisi ve nasıl kurtulacak?

Quasimodo’nun iç güzelliğini Esmeralda görebilecek mi?

Kitap Hakkında

Açıkçası kitabı okurken bu denli duygulanabileceğim aklıma hiç ama hiç gelmezdi. Quasimodo’nun saflığı beni öylesine etkiledi ki. Özellikle sonunda artık kendimi tutamadım. Sevdiği kadın, çirkin bulduğu için yüzüne bakamazken, o şu cümleyi kuruyor;

“Sizi uyurken görmeye geldim. Sizi uyurken izlemem size zarar vermez, öyle değil mi? Şimdi gideceğim. Bakın, duvarın arkasına geçtim. Gözlerinizi yeniden açabilirsiniz.”

Quasimodo

Cebinden küçük metal bir düdük çıkardı. -Alın, dedi, bana ihtiyacınız olduğunda, gelmemi istediğinizde, beni görmekten korkmadığınızı hissettiğinizde bunu çalın. Düdüğün sesini duyabiliyorum. Düdüğü yere bırakıp uzaklaştı.

Kitapta iç güzellik ve dış güzellik çok güzel şekilde aktarılmış. Döneme ait dini yapıların ve dini kullananların da ciddi şekilde eleştirilmesi söz konusu. Şahsen ben kitabı çok çok beğendim. Mutlaka okumanızı öneririm 😇

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir