Kitabın Adı : Girişimci Kafasıyla Düşün
Yazar : Kaan GÜLTEN
Sayfa Sayısı : 284
Yayınevi : Ceres Yayınları
Kategori : Kişisel Gelişim
Üzüntü ve keder, beraberinde şaşılacak derecede büyük bir güç getirir.
Sanırım yıl 2015 veya 2016, henüz daha “SEO” anlamında sıfırım diyebilirim. Trakya Üniversitesi o dönem çok fazla etkinlik oluyor. Bunlardan birinde de Kaan GÜLTEN’in geleceği duyuruldu. İlk defa o zaman kendisini duymuştum. Etkinlikte genel geçer pek çok şey konuşuldu, etkinliğin ardından da “Sorularla SEO” isimli kitabı hediye edilmişti Kaan Abinin. Oradaki bilgiler benim hem SEO temellerimi hem de yıllar sonrasında hazırladığım sitelerde pek çok kişi tarafından “nasıl bu sıralamayı aldın sırrı nedir?” sorularıyla karşılaşmamı sağlamıştı.
Kitap özetini çok büyük bir keyifle yazdığımı zaten girişteki Penguen Cafe bardağıyla da anlamışsınızdır diye düşünüyorum. Kitap önerileri serimin devamında mutlaka yer vereceğim bir kitaptır kendisi 😊
Girişimci Kafasıyla Düşün Kitap Konusu
Kitap, Kaan GÜLTEN’in bir yapay zeka klonundan faydalanılarak hazırlanmış. Kaan Abi, ChatGPT çıktığından beri kullanan ve sürekli olarak big data big data dediğimiz datanın ta kendisi. Hal böyle olunca da yapay zekayla paylaşmış olduğu, ona sorduğu tüm sorular hakkında kendisiyle alakalı bir havuz var. Bu havuz da içerisinde girişimcilik olan herkese rehber olabilmesi adına bu kitapta toplanmış ve derlenmiş.
Kitapta aslında alt başlıklar ile çok güzel konular işleniyor ancak hepsinden bu yazıda söz etmeyeceğim zira herkesin bu kitaptan çıkaracağı notlar farklı olacaktır. Örneğin “Sevdiği işi yapan, hayatı boyunca bir gün bile çalışmış sayılmaz” alıntısı benim hayatımın bundan önceki evresinde pek bir anlam ifade etmese de; şu an önemli bir yer kaplıyor diyebilirim.
Zaman Yönetimi
Kitapta en çok bu bölümde notlar aldım diyebilirim. Bu bölümde günün 5 ‘ e bölünmesi gerektiği ve bu sayede işlerin apaçık ortaya çıkıp kendiliğinden çözüleceği söyleniyor. Bu 5 bölüm
- Angaryalar ( Araba yıkamak, ütü işleri vs. )
- Kafa yorulmayanlar ( Toplantılar vs. )
- Rapor tutulanlar
- Aksamayacak işler
- Lokomotif işler ( Buraya gelene kadar tüm işler ertelenmeden yapılmalı )
Ardından Whatsapp bildirimleri konusunda bir aydınlanma aldım diyebilirim. Gün içerisinde ne kadar çok mesajlarıma baktığım aklıma geldi. Hazır mesajlara bakarken uygulamalar arasında bir o kadar vakit geçiriyorum. Bu da dolaylı yoldan çok fazla zaman harcatıyor. Dolayısıyla Whatsapp bildirimlerimi kitabın o bölümünden beri kapattım. Bana mesaj atıp da çok geç dönüş yaptığım kimler varsa bilsin ki onlara has bir durum değil 😅
KPI’lar belirlemek
Henüz burada yazamadığım, gelişim aşamasında olan bir projem var. Bu projeyle ilgili olarak zaman zaman ne kadar çok beklediğimi düşündükçe kendime kızıyorum. Bu kitap tam olarak bundan bahsediyor.
Çok fazla anlamsızca zaman öldürmek, zamanın sizi öldürmesiyle sonuçlanabilir
Bu proje için reklam stratejisi henüz belirleyemedim. Lakin bu noktada kitapta Amacımızı net olarak belirlemek çok güzel ifade ediliyor. İşlem sayısını mı artırmak istiyorum? Ciroyu mu artırmak istiyorum? Trafiği mi artırmak istiyorum? Marka bilinirliğini mi artırmak istiyorum? Bu hedefe göre stratejim de ciddi olarak yönünü değiştiriyor.
Yapay zeka ve AVM’ler
Kitapta ayrıca pek çok güzel fikir gibi yapay zekaya da değinilmiş. Asansörler nasıl ki bizleri yürümeye erinen insanlara döndürdü, yapay zeka bizim yerimize vereceği kararlar sayesinde bizi düşünmeye üşenen toplumlar haline de getirebilir. Gerçekten çok doğru ve yerinde tespit bence. Ayrıca AVM’lerin de insanlara deneyim kazandırma noktasında atılımlar yapması gerektiği, aksi halde çok yakında e-ticaretin buradaki mağazaların fiziki satışlarını bitireceğinden bahsediyor Kaan Abi. Bence bu noktada da çok doğru düşünceler.
Girişimci Kafasıyla Düşün Kitabı Hakkında
Kitabı zaten yazarının bana kattığı önceki deneyimlerden dolayı beğenmeme lüksüm yoktu. Lakin beklentimin üzerinde bir kitap çıktığını da söylemeden geçemeyeceğim. Kitap içinde çok hap bilgiler çok yalın şekilde mevcut. Ayrıca kitabın yazı stili ve font büyüklüğü de harika diyebilirim. Okumakta hiç zorlanmıyorsunuz ve hiç sıkmıyor.
Eğer girişimci adayıysanız, henüz yeni bir işletme kuracaksanız, internet üzerinden bir girişim düşünüyorsanız, farklı fikirlere açıksanız kesinlikle kitaplığınızda olması gerektiğini düşünüyorum. Şahsen kitabın bitmesini bir taraftan hiç istemedim. Her bölümde mutlaka bir kaç not alarak devam etmek gerekiyor. Eline emeğine sağlık Kaan GÜLTEN, Girişimci Kafasıyla Düşün eceğimiz günlerde buluşmak dileğiyle 🥰
Bir yanıt yazın