Köreldim

Google Adwords

Haemos Haemos - - 12 dk okuma süresi
103

Daha öncesinde sizlerle Sosyal Medya Uzmanlığı konusunda da pazarlamadan ve biraz da sosyal medyadan bahsetmiştim. Malumunuz içerisinde bulunduğumuz dönem, tamamen e-ticarete yönelinmiş ve de sürekli olarak yeni yeni pazarlama taktiklerinin keşfedilmeye çabalandığı bir dönem. Hal böyle olunca da artık yerel basına verilen reklam bütçeleri ile dijital ortama ayrılan reklam bütçeleri arasında da uçurumlar var. Bu yazımda da Google’ın Google Adwords hizmetinden sizlere bahsedeceğim.

Rakamların bu denli büyümesi nedeniyle gerek Facebook – İnstagram, gerek Twitter, gerek Google’ın bu konularda ciddi yatırımları oluyor. Google Adwords konusunda daha öncesinde bir kaç kurs bitirmiş ancak sektörün rekabeti nedeniyle bir türlü reklamverenlerle rekabet etmeyi düşünmediğim için kullanmadığım bir servis olduğunu söyleyebilirim. Lakin bu sefer “25 TL harca 150 TL verelim” gibi inanılmaz cazip bir kampanya ile kapımı çaldıkları için de ister istemez bir “acaba” oldu. 

Google Adwords Nedir? 

Google’ın Adsense hizmetini finanse ettiği Adwords hizmeti, genel olarak Google’ın “reklam yüzü” diyebiliriz. Bu hizmet sayesinde işletmenizi, ürünlerinizi çeşitli kampanyalar düzenleyerek insanlara tanıtabiliyorsunuz. Burada en bariz olan özelliği; belirlediğiniz anahtar kelimelerde bazen ilk sıralarda çıkabiliyorsunuz. *Bazen dememin nedeniyle alakalı olarak ileride epey dolu olduğum bu konu hakkında açıklama yapacağım. 

Google Adwords Reklam Verme

Bunun için yapmanız gereken öncelikle bir @gmail.com uzantılı bir hesaba sahip olmak. Uzun zamandır gmail hesabı olan kullanıcılar, Google’ın tüm servislerinden faydalanıyor. Sonrasında gmail hesabınızla beraber Google Adwords sayfasına girmeniz gerekiyor. Burada panele giriş yaparak, diğer sosyal medya sitelerindeki panele benzer bir panel sizi karşılıyor. Bu panelde neredeyse her bir satırda kişisel veri olması nedeniyle paylaşım yapamıyorum, aynı zamanda harici bir optimizasyon yaptığım ve optimizasyon ayarlarımın da anasayfada gözükür olması nedeniyle üzgünüm ki paylaşamıyorum 😐

Burada ilk kampanyanızı oluşturduktan ve tekliflerinizi verdikten sonra reklamınız kalite standartlarının kontrolü için Google servislerine bildiriliyor. Oluşturduğum reklamlar yaklaşık olarak 2 saat içerisinde onaylanarak hızlıca yayına girdiler, bazen reklamlar onay alamayabiliyormuş lakin öyle bir durum oluşturduğum 3 reklamda da yaşanmadı. Belki de oyunu “kurallarına göre oynamak” denen olayı yaptığımdandır 😊

Hedefleme problemi

Burada ilk dikkatimi çeken şey, sosyal medya panellerinin sunduğu kadar kolay bir arayüzü yok. Yani her bir negatif kelime ekleme, kelime öbekleri konularda kesinlikle sertifikalı olmanız gerekiyor. Yoksa yüzlerce binlerce lirayı çöpe atmanız gerekebilir.

Bununla beraber aşağıda da detaylandıracağım “otomatik optimizasyon” olaylarını ise kesinlikle önermiyorum. Zira burada optimizasyon Google’ın karının maksimize etmeye yönelik. Satışa dönüşüp dönüşmeme oranına bakmaksızın gösterim ve tıklama sağlanıyor.

Pazar çok büyük ve talep de oldukça fazla olduğu için müşteri memnuniyetinden çok hızlıca kampanyayı sonlandırmaya yönelik işlemler yapılıyor. Bu da yeni yeni dijitale yatırım yapacak işletmeler için son derece sakıncalı ve tedirgin edici bir durum.

Danışmanlık Safsatası

İnternet üzerinden sizlere nasıl ki “dropshipping eğitimi veriyoruz, 5000 TL garanti kazanç ama bize 2500 TL vermeniz lazım peşinen” diyenler varsa; bu sektörde de çeşitli kuponlar vaad edenler olabiliyor. Bu konuda daha öncesinde de böyle bir şeyin mümkün olmadığını bildiğimden onlara zerre kadar inanmadım.

Ancak Google Adwords resmi web sitesinde de “danışmanlarımız sizinle iletişime geçerek, ücretsiz optimizasyon konusunda sizlere yardımcı olsun mu?” diye sorunca bir tav oldum. Reklamlar onaylandıktan ve yaklaşık 20.000 gösterim aldıktan sonra bir mail geldi. Mail bir şablon halinde gönderildiği çok belli. Beni şu dahilinden arayın diyor, dahili yok [ dahili ] şeklinde kalmış. İsim kısımları Sayın [ M. Adı ] şeklinde kalmış falan. Gelen e-posta Google.com uzantılı olmasa zerre kadar inanmam orası ayrı.

Bu maile yanıt olarak dahilinin gelmediğini belirttim. 2 gün sonra ( bu esnada zaten reklamlar 200.000 kadar görüntülenmişti ) bir müşteri temsilcisi aradı. “Aaa işte ne güzel siteniz var, burada çok satış vardır, ne güzel hee” falan diyor. Size konuşmayı aynen aktarıyorum. M : Müşteri temsilcisi B : Ben J

M : Bu reklam kampanyasından beklentiniz nedir?

B : Ortalama 25 tıklamada 1 satış. 50 tıklamada 1 satışa kadar başarılı sayarım.

M : Ama bu çok düşük bir hedef, bunun çok daha iyisini hedefleyebilirsiniz.

B : Yoo, teşekkür ederim. Şimdiye kadar sosyal medya üzerinden gelen dönüşümlerden olan beklentimle, buradaki servisten olan beklentim çok farklı. Ben burada 50 tıklamaya ödeyeceğim reklam bütçesiyle 1 satış yapsam kafi.

M : Şimdi hemen size yardımcı olacağım. Gördüğüm üzere bütçenizi 200 TL olarak belirlemişsiniz.

B : Evet doğrudur, 150 TL reklam kodum var bunu kullanarak performans ölçmek istiyorum.

Buradan sonra işler sarpa sarıyor işte. Ses tonunda bariz bir düşüş, sanki zorla konuşuyormuşçasına davranmalar vs. Diyor ki günlük 100 TL’nin altındaki bütçelerle istenen sonuçlar alınamaz. Günlük 100 TL aylık 3000 TL yapar, ben zaten o kadar reklam bütçesi ayırabilsem neden “işletmelere destek” kuponu kullanayım ki ablacım 😀

Neden *Bazen İlk Sıra?

Şimdi SEO’ya yeterli bütçeyi ayırmayan firmalar genelde Google Adwords kredisi alıyor. Buraya kadar her şey tamam. Lakin unutulan şey; burada “paran kadar konuş” muhabbeti var. Örneğin siz kalem konusunda ilk sıraya çıkmak istiyorsunuz, sizinle beraber 25 kırtasiye daha bunu istiyor.

Bu durumda Google ihaleye çıkıyor. En yüksek teklifi veren kişi ilk sırada çıkıyor. İhaleler online ve anlık oluyor, siz teklifinizi arttırdıkça ilk sırada çıkabiliyorsunuz. Saatlik olduğu için, bazen geceleri teklif sunmayanlar olduğundan siz teklif arttırmasanız bile ilk sırada çıkabiliyorsunuz.

Hizmet Hakkında Genel Görüş

Hizmetin kesinlikle her kesime hitap etmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Google Adwords için 1 değil en az 3-4 sertifika alınmasının neden gerekli olduğunu deneyerek de görmüş oldum. Pek çok şeyi bilerek optimizasyonları yapmama rağmen, yine de tam olarak istenen verimi alamadım.

Danışmanlık dediği olay, tamamen pazarlamaya yönelik. Yani harcamayı maksimum hale getirmek ve “bak nasıl da erişim arttı ehehe” diyebilmek. Bunun yanında kupon kullanıldığında elde edilen veriler ile kuponsuz kullanımda elde edilen verilerin aynı olmadığını düşünüyorum. Yani zenginsen gel, fakirsen “git biraz hava al” deniyor J

Danışmanlık verdiğim bir hizmet olan Google Adwords güncellemeden sonra pek çok konuda algoritmasını güncellemiş, Pandemi sürecinde de güzel bakiyeler dağıtmış olabilir lakin maalesef hiçbiri işe yaramamış diyebilirim. Umarım hizmeti kısaca anlatabilmişimdir.

Google Adwords Kullanacaklara Öneriler

  • ·         Sitenizde Google Analtytics yerine Yandex Metrica embed kodlarını kullanın. Google her ne kadar objektif sayım yaptığını söylese de; bu sayede Google ve Yandex verilerini kıyaslayabilirsiniz. Aradaki fark sizi biraz şaşırtabilir 🙂
  • ·         Eşleşme sırasında “tam eşleşme” seçin. Sıralı eşleşme seçmeniz halinde hiç aklınıza hayalinize gelmeyecek bazı kelimeler de eklenebiliyor. Lakin günlük olarak kelime önerilerini takip ederek, önerilere uygun şekilde kelimelerinizi güncelleyebilirsiniz.
  • ·         Eğer ki e-ticaret alanında bir reklam çıkışı yapılıyorsa, Google Adwords ziyaretçilerini takip etmenize yarar bir canlı destek servisi kullanmanızda fayda var. Bu konuda öne çıkanlar Tawk.to ve Jivo Chat dilerseniz inceleyebilirsiniz.
  • ·         Reklamlarınız müşterinin danışarak satın alması gereken ürünler üzerineyse canlı destek servisinden ya da telefonla destek veremeyeceğiniz günler veya saatlerde reklam kampanyanızın yayınlanmasını kapatabilirsiniz. Bu sayede en azından tıklama maliyeti / satış dönüşümü konusunda kaybınız daha az olacaktır.
  • ·         Dönüşüm kodu oluşturarak, bunu takip edebilirsiniz. Google Adwords dönüşüm kodu ayarlaması yapılmayan reklamlarda, ayarlama yapılan reklamlara göre çok daha az çaba sarf etmekte.
  • ·         Son olarak; tüm reklam bütçenizi kesinlikle sadece Google Adwords ürünlerine ayırmayın. Bu konuda bir yatırım yaparken oluşturulan “sepet” mantığı ile hareket edin. Sosyal medyadaki yüksek hitli sayfalar, sosyal medya panelleri, otoriter sitelerden alınan backlinkler, sosyal medya yönetimi gibi konulara yapacağınız yatırımlarla reklam kanallarının geniş tutulması çok daha faydalı olacaktır. 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir