Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Atomik Alışkanlıklar

Kitabın Adı : Küçük Değişiklikler, Büyük Sonuçlar Atomik Alışkanlıklar

Yazar : James Clear

Sayfa Sayısı : 341

Yayın tarihi ve evi : Pegasus Ekim 2021

Son dönemde çok fazla kişisel gelişim kitabı okuduğumun ben de farkındayım evet 😅 Ancak çevremdeki insanlar o kadar acımasız ve bir o kadar da mobbing uyguluyorlar ki; kendimi dert ortağı olarak kitaplara veriyorum. Arkadaşım gibi onlardan tavsiye almak, onlarla konuşabilmek iyi geliyor. Hayatıma biraz olsun dokunabilmelerini seviyorum.

Bu yazımda hayatımda değiştirmek istediğim ancak bir türlü buna nereden başlayacağımı bilemediğim huylarımla alakalı bir kitaptan bahsedeceğim. Kitabın adı Atomik Alışkanlıklar uzun adı var tabi de, bence bu kadarı yeterli 😊

Kitap, ekonomide de çok sevdiğim “bileşik faiz” kavramının, insan davranışlarına uygulanışını anlatıyor. Eğer her gün %1 daha iyi olabilirsek, 70 gün sonunda bugünkünden tam 2 kat iyi olmuş oluyoruz.

Atomik Alışkanlık Kitabı

Şimdi hep beraber kitaba yakından bakalım. Öncelikle kitap, bizlere yaptığımız alışkanlıklarla alakalı olarak bir “skor kart” çıkarmamızı tavsiye ediyor. Bu konuda bizlere kitap boyunca çok da güzel uygulamalı şablonlar veriyor. Bunları paylaşırken aynı zamanda kitabı nereden alabileceğinizi hemen en alt kısımda da geçireceğim.

Davraşınızı değiştirmek istemeniz halinde sormanız gereken sorularınız;

  • Nasıl görünür kılarım?
  • Nasıl çekici kılabilirim?
  • Nasıl kolaylaştırabilirim?
  • Nasıl tatmin edici kılabilirim?

bu sorulara yanıt vermeniz ile alışkanlıklarınızda bazı şeyler değişmeye başlıyor. Bu sayede bizler de alışlıklarımızı değiştirmeye başlayabiliriz.

Haydi skor kartı oluşturalım

Skor kartı oluşturmak için buradaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Listeniz tamamlanınca her davranışa bakın ve iyi olanlara +, kötü alışkanlıklara -, koyun. Eğer alışkanlığınız nötr ise = koyabilirsiniz.

Şimdi bu skor kartınızla beraber alışkanlıklarınızı oluşturdunuz. Burada bir de hedef belirlemeniz gerekiyor. Eğer skor kartında yapmayı istediğiniz ancak bir türlü fırsat bulamadıklarınız varsa, aşağıdaki kelime öbeği ile beraber denemenizi öneririm.

[ŞU DAVRANIŞI] [ŞU ZAMANDA] [ŞURADA] gerçekleştireceğim.

Bu yola başladık, davranışlarımızı değiştirmeye çalışıyoruz. Bazen davranışlar anında değişmez. Bu yüzden aralara bağlayıcı davranışlar konması gerekebilir. Buna “alışkanlık istifleme” diyorlar. Bu yöntem sayesinde bir davranış diğerini tetikliyor, hızlı biçimde yeni bir alışkanlık kazanmanız hedefleniyor.

[ŞU MEVCUT ALIŞKANLIKTAN] sonra [ŞU YENİ ALIŞKANLIĞI] gerçekleştireceğim.

Örn: Meditasyon. Her sabah kahve fincanımı doldurduktan sonra bir dakika meditasyon yapacağım.

Alışkanlık istifleme şemasına ise buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Yol haritası çıkaralım

Pek çok yatırımcının yatırım yaparken öncesinde neler hissetiğini, sonrasında ise nereleri iyileştirmesi gerektiğiyle alakalı notlar alarak çalıştığını duymuştum. Ben de bu kitapla beraber günlük gibi ama günü gününe yazılmayan günceler tutmaya başladım.

Aynı zamanda yeni yıl ile beraber bu yılki hedefler, neler yapılacağı gibi konuları kağıda dökmek son derece faydalı oluyormuş.

Zinciri Kırma

Aslında bu da çok güzel bir etkinlik. Üniversite hayatımdan bu yana bir şekilde yaşamama entegre etmeye çalıştığım, konuyla alakalı olarak iliştirmek istediğim bir tavsiye. 365 günlük bir sarmal halinde bir poster alıyoruz. Alışkanlık edinmek istediğimiz konuyu en tepeye yazıyoruz. Örneğin “her gün 5 sayfa kitap okumak” aslında hedef çok basit. Zor olan şey, bunu her gün düzenli yapabilmek. Yıl sonunda tam 1825 sayfa kitap okumuş oluyoruz. Ortalama 300 sayfadan desek, bu basit alışkanlık yılda 6 kitap bitirmek anlamına geliyor.

Sahaja Yoga Hikayem

Aslında benim sahaja yoga ile tanışma hikayem de bir tür atomik alışkanlık ile oldu diyebilirim. Bir gün arkadaşlarım bir etkinlik görmüşler, buna gitmek istediklerini söylediler. Beraberce eşofmanları da yanımıza alıp sahaja yoga yapılan sağlıklı yaşam derneğine gittik. Burada bizleri son derece güler yüzlü bir öğretmen karşıladı.

Sonrasında hep beraber meditasyon yapmak için oturduk. Başlangıçtan en sona kadar son derece keyifli hissettiğim bir ortamdı ancak tam olarak ne yapıldığını bilmediğim için çekimserdim. Bunu öğretmenimiz de anlamış olacak ki; bana “yalnızca 21 gün kendine şans ver” demekle yetindi. Neden 21 gün diye sorduğumda ise; bir yumurtanın civciv haline dönüşmesi için dahi 21 gün süreye ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Alışkanlıkların edinilmesi için gerçekten de 21 rakamının bir sihri olduğunu düşünüyorum. Hal böyle olunca ben de 21 gün devam ettim. Aslında 5. gün itibariyle her gün meditasyon yapma alışkanlığımı kazanmıştım. Sonrasında ne mi oldu? Yaklaşık 8 senedir devam ettiğim bir alışkanlığım var 😁

Atomik Alışkanlıklar Özetle…

Kesinlikle okumanız gereken bir kitap diyemem. Lakin eğer ki hayatınızda bazı şeyleri düzene koymaya ihtiyacınız varsa, biraz tekrara düşen içeriğine rağmen bu kitabın sizlere de faydalı olacağını düşünüyorum. Bu sebeple bu kitabı şuradan temin edebilirsiniz.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (6)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir