Köreldim

Atölye Edirnekari

Haemos Haemos - - 7 dk okuma süresi
102

Bir Cumartesi geleneği olarak Edirne’de olduğum sürece gitmeye gayret ettiğim Sağlıklı Yaşam Derneği ile beraber yine güzel bir Sahaja Yoga çalışması yaptıktan sonra, uzun süredir dernek sayesinde tanıdığım ve enerjisi ile etrafa neşeler saçan Mehtap ablanın uzun süredir uğraştığı ve pek sonunda açmayı başardığı Atölye Edirnekari projesinin açılışının olduğunu öğrendim.

Dernek ile beraber güzel bir çiçek yaptırıp, hemen meditasyon ve temizlik çalışmamızın ardından koyulduk yola. Bu arada; dernekteki abilerim, ablalar ve kardeşlerle o kadar uyumluyuz ki; bu uyumu ben ancak EDOSK grubunda görebiliyorum. Gruptan hiç fire vermeden hep beraber arabalara doluştuk ve gittik.

Daha girişte bizi çiçekler karşılıyordu. Saksılar içerisinde ( kapak fotoğrafının çekildiği bina ) rengarenk, miss kokulu çiçekleri Mehtap abla atölyenin önüne dizmişti bile. Sonrasında son derece sıcakkanlı bir karşılama ile bizlere her yeri gezdirmeye başladı. Kendisinin çalışmalarını hiç canlı olarak görme fırsatım olmamıştı. Bu sebeple şimdiye kadar görmemenin verdiği pişmanlığı o anda hissettim. O kadar farklı tekniklerle o kadar güzel tablolar ki çıkarmışlar ki ortaya.

Örneğin galeride ilk resimlerde yurtdışında ve önceleri balonla boyalar atılmak suretiyle çalışmalar yapılıyormuş. Sonrasında Mehtap abla bu tekniği biraz daha geliştirerek boyayı tutmayı ve şekil vermeyi başarmış. Bakmış ki böyle güzel oldu, daha da güzel hale getirmek için onlara şekil vermeyi başarmış. Tabloların her biri farklı bir şaheser. Balon kullanarak resim tekniğini ilk kez orada duydum.

Sonrasında anlatmaya devam ettikçe hayretler içerisinde kalmaya devam ettim. Önceleri nişasta kullanılarak çeşitli defterler oluşturuluyormuş ( kendisi aynı zamanda bir doçent ) ve bunlar okullarda kullanılıyormuş. Sonrasında “neden bunları kullanarak resim yapılmasın ki” diyerek yola çıkmış ve nişastanın da katıldığı harika çalışmalara imza atmış.

Açıkçası atölyede her odada farklı, harika çalışmaları görmek mümkün. Doçent Mehtap CÖMERT’in özgün harika çalışmalarının yanı sıra burada Ayşegül AYBAR’ın mum batik çalışmalarını ve Emine ÇAĞLAYAN’ın rölyef çalışmalarını da bu atölyede bulabilirsiniz. Atölye Edirnekari sayesinde, odaların her biri farklı bir ufka yelken açmanızı sağlıyor.

Edirnekari Nedir?

İlk kez Edirneli ustalar tarafından uygulandığı için bu adı alan Edirnekâri, mimari eserlerin iç dekorasyonunda kullanılmasının yanı sıra ahşap, mukavva ve deri eşyaların yüzeylerine de uygulanan bir süsleme sanatıdır.

15. yüzyılın ikinci yarısında Edirneli sanatkârların Türk- İslam sanatına kazandırdığı ve zamanla Osmanlı coğrafyasına yayılan Edirnekâri’nin yaklaşık altı yüzyıllık bir geçmişi bulunmaktadır.

Edirnekâri sanatında bezemeler ahşap işlerinde, oymalarla süslenmiş ve düz bırakılmış zeminlere uygulanır. Edirnekâri, oyma, kakma ve boya bezekli eserler olmak üzere üç gruba ayrılır.

Özellikle ben kadar Edirne aşığı birinin, Edirneye has bir sanat tekniğini keşfetmesinin mutluluğunu ise şu anda buraya sığdıramam 😍

Edirnekari Atölyesi Ulaşım

Cuma pazarına giden ( sanırım Edirneliler için en kolay tarif bu olur 😅 ) yolda bulunan Sinagoga gelmeden hemen sola sapıldığında, birinci değil ikinci soldaki sarı bina. Aynı zamanda Saraçlar tarafından gelinecekse; faytonların olduğu en alt bölümden anayola çıkılıp, sırtımız bilboardlara bakacak şekilde ilerlediğimizde ilk sağa saptığınızda 300 mt. kadar sonra solunuzda kalacaktır. Harika binalara sahip Kaleiçi bölgesinde böylesi güzel bir atölyenin kurulması da ayrıca mutluluk verici.

Mehtap abla yetenekli olduğu kadar, insanlarla paylaşmayı seven harika iyi bir insan. Atölye, özellikle gençlerin ve sanat ile ilgilinen kişilerin inceleyebilmesi için Pazartesi hariç tüm günler saat 11.00 – 17.00 saatleri arasında açık olacak. Tabi kendisi ekliyor; biz bu saatler arasında diyoruz ama, inceleme konusunda zamanı yetmeyen insanlar için 17.00 ‘ dan sonra da bir müddet bekleyebiliriz.

Ziyaret esnasında şüphesiz ki en beğendiğim çalışma; Mehtap ablanın gençliğinde ( hala daha pek çok genci cebinden çıkartabilir bu arada 😎) cama yaptığı Selimiye çalışması. Bu ev bir kaç kişiye kiraya verilirken binbir tembih etmiş bu cama zarar gelmemesi için. Ki bu konuda son derece hak veriyorum kendisine.

Söz konusu çalışma;

 

Diğer çalışmaları konusunda da son derece başarılı olduğunu pek tabii söylemekten büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Aynı zamanda kabartma konusunda da pek çok malzemenin atık malzemelerden seçildiğini, bu şekilde geri dönüştürüldüğünü de es geçmemek gerekiyor. Bahçedeki şahane yaratıcı tasarımlar ise apayrı bir yazının konusu olabilecek yaratıcılıkta. 😍

Doçent Mehtap CÖMERT’e soyadına yakışır Cömertlikte böylesi güzel bir atölyeyi Edirneye kazandırdığı için başta yogi kardeşi olarak sonrasında bir Edirneli olarak sonsuz teşekkürler. Umarım hak ettiği değer tüm halk tarafından bu atölyeye gösterilecektir.  Atölye Edirnekari konusunda destekleri bekliyoruz.

Aynı zamanda görsellerdeki pek çok tablonun etiketleri vurulmuş durumda. Beğendiğiniz bir çalışmayı satın alarak atölye ve Mehtap ablaya destek olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir