Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Nasıl Yedek Alınır? | Aynalama Sistemi | Yedekleme Sihirbazı

*Bu yedekleme sihirbazı ( nasıl yedek alınır )isimli yazımda, Dall-E yapay zeka robotu ile hazırlanmış görsellere yer verilmiştir. Siz de Microsoft hesabınızı oluşturup, hemen özgün görseller oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Daha öncesinde pek çok web proje konusunda deneyimim olmuştu. En son veri kaybı yaşanmasından sonra yedekleme önlemlerimi arttırmıştım. Ta ki geçen hafta sonu olanlara kadar.

Geçen hafta sonuna kadar, tüm sunucuların sorunsuz olarak çalıştığını düşünüyordum. Ta ki raid arızası çıkana kadar. Raid kartı; serverlar üzerinde bulunan disklerin yönetiminde oldukça önem arz eden bir donanım. Bozulması halinde maalesef sunucu üzerinde bulunan tüm diskler sıkıntı yaşıyor.

Raid kartı arızasını tespit ettiğinizde şöyle bir sıfat-ül eşgale bürünüyorsunuz;

Bu konuda ilk yapılması gereken şey; direk olarak yedek sunuculara bakmak. Bu yazımın da aslında yazılmasının temel amacı bu tarz bir durumda kalmadan önce blog sayfamı aylık düzenli takip eden 188 kişinin ( insanlık için küçük ancak benim için çok değerli bir rakam, hepiniz var olun ❤ ) birine dahi hatırlatma olsa ne mutlu bana.

Yedekleme – Nasıl Yedek Alınır?

İlk olarak yedekleme periyodunuzu belirleyin. Bu konuda ilk önce yapmanız gereken; yedekleyeceğiniz veriyi ne sıklıkla değiştiriyorsunuz? Örneğin bazı sitelerim tek sayfa, bu siteleri yalnızca 1 kez sağlam halini yedeklemem yeterli oldu. Ancak günlük veri girilen siteler de var, bu sitelerde ise genelde ziyaretçilerin pek olmadığı gece yarıları yedeklemesini yapıyorum. Veri tabanı yedeği ile beraber log yedekleri de alındığından ne kadar az sorgu gönderilirse o kadar iyidir. Nasıl yedek alınır sorusunun yanıtı birden fazla olabiliyor.

Yedekleme sıklığını belirledikten sonra, yedeklerinizi yükleyeceğiniz platformun belirlenmesi gerekir. Öncesinde katı hal diskine yedekleme yapıyordum. Bu şekilde yaklaşık 500 Gb’lık tek disk beni 1 yıl kadar idare etti. Yedeklerin indirilmesi ise maalesef bekletiyordu. Yedek boyutu büyüdükçe katı hal diski maliyetli ve bir o kadar zaman kaybedici bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer ki yedeği bulut servisine almak isterseniz Google Drive’ın bulut depolama çözümleri oldukça geniş bir bant sağlıyor. Yükleme ve indirme hızı da oldukça tatmin edici diyebilirim. Ben şu anda 200 Gb’lık kotalı halini kullanıyorum, 1 kahve parasına tüm yedeklerimin güvende olduğunu bilmek çok güzel.

Yedeklerinizi isterseniz web sitelerinizin dosyaları ve veritabanı yedeğinizin .sql uzantılı yedeği halinde alabilirsiniz. Bu, gerek dosyaların fazlalığı gerekse .sql ‘ in dışarı aktarımında internet bağlantısı nedeniyle problem yaşatabilir. Bu nedenle zip olarak veya .tar.gz ile yedek almanızı öneririm.

cPanel Yedek Alma

Ben, her ne kadar maliyetli olsa da genelde cPanel kullanıyorum. Bu paneli kurduğunuzda isterseniz Backup Wizard üzerinden, isterseniz de SSH üzerinden

cd /home

/scripts/pkgacct kullanıcı adı

komutu ile yedek alabilirsiniz. cPanel yedek alma işleminin uzunluğu sitenin boyutuna bağlıdır. Sonrasında .tar.gz olan yedeği, sitenizin ana dizininden indirebilirsiniz.

Aynalama Yedek Yöntemi

Aslında bu yazıyı yazmamın nedeni tam olarak bu konu diyebilirim. Sitelerin tümünün çöktüğünü gördükten sonra, yedeklemenin de eski tarihte kalması nedeniyle çok büyük sıkıntı yaşadım. Problem; benim sunucum kapalıyken farklı veri merkezinde bulunan bir diğer boşta duran sunucum açıktı. İster istemez içimden “Şimdi burada barınsa sitelerin hiç bir veri kaybı olmayacaktı” diye geçirdim.

Biraz araştırma yaptığımda ise aslında bunun mümkün olduğunu ancak kolay beri cesaret edilmediğini gördüm. Mantık şu; siteye yüklenen veriler, aynı anda uzaktaki sunucuyla eşleniyor. Bu sayede name server tanımlaması yapıldığında işlemler tamamen diğer sunucuda da yürümeye devam ediyor. Kullanıcılar yaklaşık 1-2 dakikalık bir yadırgamanın altından erişime kavuşuyorlar.

Şemada turuncu olan sunucu, efendi sunucu oluyor. Diğer mavi işaretli olan sunucular ise köle sunucular. Ben 1. köleye web dosyalarını 2. köleye ise veri tabanı dosyalarını yedekletiyorum. 2. köleden efendi ve 1. köle sürekli veri çekiyor böylece problemsiz şekilde erişim devam ediyor. Biraz maliyetli bir çözüm olsa da; Türkiye geneli veri merkezlere kıran girmediği sürece bu şekilde kesinti yaşamadan devam ediliyor.

Yedeklemenin Önemi Nasıl Yedek Alınır?

Başa gelmeden ne yazık ki tam olarak kıymeti bilinmese de; kesinlikle son derece mühim bir olay şu yedekleme mevzuu. Hele ki dişinizle tırnağınızla içerik üretiyorsanız, çok daha önemli hale geliyor.

Webmaster olmak istiyorsanız, güzel ve güncel projeler geliştirmek kadar projelerin sağlamlığının da olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu konuda yedekleme çözümleri ve alternatif senaryo üretiminiz henüz yoksa yapmanızı öneririm. Şu anda bu yazıyı yazarken tam olarak şu rahatlık modundayım;

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Comments (3)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir