Her ne kadar yazılım, bilgisayar ile uğraşsam da bir yanımın daima çiftçilikle haşır neşir olduğunu beni tanıyan çoğu insan artık biliyor diyebilirim 🙂 Veri kaybı öncesinde de bir ceviz bahçesi aldığımızdan ve oranın işlenmesiyle ilgileneceğimizden detaylıca bahsetmiştim. Ceviz yetiştiriciliği konusunda Edirne’de babamın diğer fidanlarla beraber bir kaç denemesi olmuştu. Ancak bu denli geniş bir arazide fazlaca ceviz için nasıl yapılır nasıl edilir biraz endişelerimiz bulunuyordu.
Hatta ilk çırpı hallerini burada paylaştığım yazımda, “bunlar büyüyecek ağaç olacak daa biz de göreceğiz” minvalinde şeyler yazmıştım. Ancak artık o “çırpı”lar büyüdüler. Ve artık oldukça seçilir hale geldiler, öyle ki çevresindeki otlar için rahatlıkla mezarlık ilacı atılabilir hale geldiler.
Bu yazımda hem cevizler hakkında öğrendiklerimi geleceğe bir not düşmek hem de gelinen son noktayı göstermek istiyorum. Böylece bundan sonraki aşamada da fidanların durumu hakkında öncesi-sonrası kıyası yapabilir olacağız.
Ekilen fidanların çoğunluğu Chandler cinsi cevizlerden seçildi. Çoğunluğu diyorum çünkü ceviz yetiştiriciliği ile uğraşan ziraatçiler, ne yazık ki bazen aralara yerli cevizler atabiliyorlar. Bunlar da arsız mı arsız, son derece verimsiz türler. Bunları henüz çırpıyken anlamak da çok güç oluyor. Tercih sebeplerinden birincisi; veriminin son derece yüksek olması, ikincisi; rakımın düşük olması nedeniyle daha hızlı adapte olması, üçüncüsü; Trakya iklim ve toprağına son derece uyumlu olmasıydı.
Ceviz Yetiştiriciliği konularında son durum 😇🌳
Her ne kadar optimize edilmiş görselde net olmasa da; yukarıdaki fotoğrafta göz göz olmuş olan ilk “patlama” kısmını görebilirsiniz. Hatta biraz daha dikkatli bakarsanız Şirinleri bile görebilmeniz işten değil 😅 Bunlar ilk halleri ve meyve gözü dediğimiz kısım. Sonrasında yeşeriyorlar.
Yukarıdaki fotoğrafta cevizin ilk açmış halini görebilirsiniz. 3 adet yaprakla ceviz korunuyor, meyve gözlerinin hemen ardından bu hale geliyorlar. Tam ortadaki kahverengi-kırmızı karışımı rengin iç kısmında da ceviz bulunuyor. Kocaman bu oluşum, yapraklar, gözler vs. yalnızca 1 adet ceviz meyvesi için. Ne kadar korumacı değil mi? 😍💕
Bu fotoğrafta da duta ve hafiften tırtıla benzeyen şey “dölleyici” denen kısım. Yani aslında meyveler bu tipler sayesinde oluşuyor. Bir dölleyici fidan yaklaşık 40 metre çaptaki ağaçları dölleyebiliyormuş. Tabi bunları seçme şansınız olmuyor. Yani örneğin bir sırada 10 ceviz var, belki 1 tanesi, belki 4 tanesi, belki de hiç biri dölleyici olmayabiliyor. Bunun satışını yaparken; 10 tane de 2 veya 3 tane şeklinde satmışlardı. Hemen hemen doğru bir bilgi verilmiş, yeterli sayıda dölleyici olduğunu gördük.
Bu da bahçenin son hali
Aradaki yeşillik ise arpa. Boş kalmaması ve en azından yerin bir şekilde değerlenip, hayvanlara yem olarak kullanılması için böyle değerlendiriliyor. Hem böylece o boş, çorak arazi görünümünden de uzak oluyor, seviyoruz 🙂
Bir yanıt yazın