Kapatmak için ESC Tuşuna basabilirsiniz

Soya Mum Yapımı Rehberi | Nasıl Mum Yapılır?

Evvet, yepyeni bir yazıyla ve hobi denemesine daha hoşgeldiniz 😇 Bu yazımda sizlere deneyimlediğim soya mum yapımı konusunda, deneyimlerimi aktaracağım. Umarım sizler de benim kadar eğlenirsiniz 😊

Mumlar, yaklaşan kış ayıyla beraber içeride geçirilen zamanda ortama güzel bir farklılık katıyor. Aynı zamanda meditasyon yaparken kendi yaptığım mumları kullanmak farklı bir keyif verir diye düşündüm. ( Son aldığım mumlarda ne koku, ne de ışık olunca.. Bir de üzerine kara duman… 🥹 )

Böyle düşünürken, bir yandan da Temu üzerinde geziniyordum.Temu üzerinden sıkça alışveriş yapar oldum. Siparişlerimin hacmi çok yüksek olmasa da; sepette bazı ufak tefek rakamlı şeyler gözüme çarpmadığı için “mum kalıpları da çok uygunmuş ya” diyerek satın aldım.

Kalıplar yaklaşık 15 gün kadar sonra elime ulaşınca, bu sefer mum yapacak malzemeleri Türkiyeden almaya karar verdim. Yurtdışından, kimyasal geçişlerinde sanırım problem oluyormuş. Bu sebeple bu tarz ürünleri toplu alınmayacağı sürece yurtiçinden almak mantıklı geldi.

Bu işle daha önce uğraşanlar mutlaka şu anda bir tebessüm etmiştir. Zira soya mum yapımı başlanacağı ilk anda, buna karar vermek gerekiyor. Harry Potterda okul seçimi neyse, mum yapımında ana malzeme seçimi de o 😅

Yaptığım araştırmalarda, parafin fiyat olarak oldukça ucuzdu. Hal böyle olunca “Bu neden bu kadar ucuz ki” diye araştırınca; parafinin petrolden rafine edilerek üretildiğini öğrendim. Muhtemelen elimdeki mumların bazılarının kara kara duman atmasının nedeninin de bu olduğunu düşündüm.

Soya mumu ise; adı üzerinde soya fasulyesinin yağından elde ediliyormuş. Bu sebeple de doğal mum olarak adı geçiyor. Fiyat olarak aralarında yaklaşık yarı yarıya fark var diyebilirim. Neyse ki burada amacımız ticaretten çok daha ötesinde; eve yeni bir hava katmak 😇

Soya mum yapım setinin içindekiler
Soya mum yapım setinin içindekiler

Bu seti temin ettiğimde içerisinde Wax, Stearin ( sertleştirici ), fitil, esans ve renkleriyle beraber aldım. Wax paketli vaziyetteyken bu şekilde gözüküyor.

Eğer daha şekilli, renkli ve kokulu mumlar yapmak isterseniz ilaveler gerekiyor. Ancak “yok ben düz bir mum yapsam yeterli” derseniz; sadece bitkisel wax ve fitil almanız yeterli olacaktır. Eğer malzemeleri hazırladıysak, yapıma başlayalım 😇

Adım 1 : Soya mum yapımı için kap belirleyin

Soya mum için gereken wax
Soya mum için gereken wax

Ben siyah bir kap belirledim. Bu arada bu wax’ı benmari usulü eritmemiz gerekiyor. Eğer bu konuda bilginiz yoksa, aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm.

Soya mum wax benmari usulü  marine etme
Soya mum wax benmari usulü marine etme

Adım 2 : Stearin katılımı

Benmari usulü wax erittikten sonra, 80 gram wax’a 15 gram stearin eklenmeli. Özellikle soya mum malzemesi oldukça cıvık. Böyle olunca da kalıba girdiğinde donması ya çok uzun sürüyor ya da bir türlü donamıyor. Bu yüzden mumun sertliğine kavuşması ve kalıptan daha rahat çıkması için bu oranı göz önünde bulundurmak gerek.

Adım 3 : Renk tozunu ekleyelim

Erimiş soya waxımıza, istediğimiz rengi tercih ederek ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Burada önemli olan, fotoğrafta görünen toz toz siyah küpürcüklerin gidene kadar karıştırılması. Hem karıştırma hem fotoğraf çekimi yapamadığımdan ilk döker dökmez fotoğrafı çektim 😅

Adım 4 : Bu esnada kalıbımızı hazırlayalım

Soya mum “harcımız” kendi kendine kaynaşmaya başlamışken arada karıştırmaya devam ediyoruz. Bu esnada kalıbımıza, fitili geçirmemiz gerekiyor. Burada kalıptan kalıba farklılıklar var. Mesela bazı kalıplarda fitili sokacak delikler hazır geliyormuş. Benim kalıbımda mecburen benim bu deliği açmam gerekti.

Soya mum kalıbı - kalıba ip geçirme
Soya mum kalıbı – kalıba ip geçirme

Ters-yüz edileceği düşünüldüğünde, fitili biraz uzun bırakıp sonrasında kesmeniz daha rahat oluyor.

Adım 5 : Karışımımıza esans eklemesini yapıyoruz

Soya mum harcımız hazır olduktan sonra, 5 mg kadar esans eklemesi yapmamız gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey; yağ uçucu olduğundan çok erken eklenirse esans uçabilir.

Adım 6 : Karışımı kalıba döküyoruz

Burada yaklaşık 3-4 dakika kadar bekledikten sonra çözüntümüz 75 derece kadar olduktan sonra, direk olarak kalıba döküyoruz. Burada kalıba döküm esnasında fitili sabit tutmak adına bir kaç kürdan da kullanabilirsiniz.

Mum yapımı fitil sabitleme
Mum yapımı fitil sabitleme

Ve son : Mumumuz hazır 😍

Ve tamamen doğal mumumuz hazır olmuş oldu. İlk mum deneyimi olduğu için, bazı aksamalar oldu. Onları aşağıda nasıl önlerizi de sizinle paylaşıyor olacağım 😄

Soya mum yapımı rehberi
Soyadan üretilen mumların son görüntüsü

Soya mum yapımı sıkça sorulan sorular

Soya mumuna ne kadar esans eklenir?

Ortalama 100 gram çözeltiye 5 ml kadar esans eklenmesi yeterlidir.

Soya mum kaç saatte donar?

Kalıba döktükten sonra ortalama 4 saatte kuruyor. Ancak ben garanti olsun, kalıptan rahatla çıksın diye 6 saat bekledim.

Soya mı parafin mi daha sağlıklı?

Soya mum, soya fasulyesi gibi doğal bir bitkiden üretilmesi nedeniyle soya mum daha sağlıklıdır.

Muma fitil yerine ne kullanılır?

Eğer fitiliniz yoksa, alternatif olarak ince bir çıra da kullanabilirsiniz. Mumun konacağı kalıp büyüklüğüne göre çıranın kalınlığı da belirlenir.

Haemos

Merhaba ! Kitap önerileri, gezilecek yerler ve farklı aktiviteler hakkında yazılar yazıyorum. Burası da benim güncem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir